15 najczęstszych pytań na rozmowie kwalifikacyjnej

  • 0
15 najczęstszych pytań na rozmowie kwalifikacyjnej

15 najczęstszych pytań na rozmowie kwalifikacyjnej

Tags : 

Chcesz wypaść dobrze na rozmowie rekrutacyjnej? Musisz odpowiednio się do niej przygotować i poznać najpopularniejsze pytania zadawane podczas spotkania rekrutacyjnego. Jeśli się na nie wybierasz, musisz umieć na nie odpowiedzieć.

Rozmowa kwalifikacyjna – pytania i odpowiedzi

W większości przypadków pytania na rozmowie rekrutacyjnej można przewidzieć, ponieważ część z nich się powtarza. Pamiętaj, że Twoim celem jest przekonać rozmówcę, że to właśnie Ty jesteś idealnym kandydatem na to stanowisko. Najłatwiej możesz to zrobić udzielając dobrych odpowiedzi na pytania rekrutera. Każde pytanie ma na celu sprawdzenie, czy to właśnie Ty posiadasz cechy idealnego kandydata.

Poniżej znajduje się zestawienie 15 najczęstszych pytań na rozmowie rekrutacyjnej.

Poznaj najczęstsze pytania na rozmowie kwalifikacyjnej:

1. Co Pan/Pani wie o naszej firmie?

Takie pytanie na rozmowie o pracę pada często i należy do dość trudnych. Idealny kandydat powinien wiedzieć czym zajmuje się firma. Pracodawcę możesz zaskoczyć wskazując na swoje cechy, które przydadzą się do jej rozwoju.

Odpowiedź: Przygotowanie się do tego pytania nie jest trudne. Wystarczy poświęcić kilka minut na sprawdzenie strony internetowej i podstawowych informacji o firmie. Wtedy na pewno pozytywnie zaskoczysz rekrutera!

2. Co sprawiło, że chce Pan/Pani pracować w naszej firmie?

Pracodawca lub rekruter chce się dowiedzieć czym kierowałeś się w wyborze tej oferty. Zależy jemu na osobie, która lubi swoją pracę oraz chce się rozwijać w danym kierunku.

Odpowiedź: Na pewno nie możesz odpowiedzieć, że głównym czynnikiem są kwestie zarobkowe. Pomyśl co może dać Ci praca w tej firmie i jakie korzyści wyniesiesz z niej dla siebie. Jeśli to zrobisz, drugie pytanie masz z głowy :-)

3. Ile Pan/Pani chciałby/aby zarabiać?

Przyszły pracodawca musi być pewny, czy będziesz pracować za proponowaną stawkę oraz czy będzie Cię ona satysfakcjonowała.

Odpowiedź: Przygotuj sobie pewne „widełki”, czyli od – do. Wtedy jest większe prawdopodobieństwo, że trafisz w stawkę, którą zaproponuje pracodawca. Dodatkowo, w razie takiej potrzeby, łatwiej będzie Ci negocjować pensję.

4. Jakie są Pana/Pani mocne strony?

To pytanie daje szansę na przedstawienie swoich zalet, istotnych z punktu widzenia danego stanowiska. Jeszcze przed rozmową zastanów się jakie są Twoje zalety, w czym najlepiej się sprawdzasz i za co może cenić Cię pracodawca.

Odpowiedź: Możesz tutaj wymienić swoje umiejętności, doświadczenie zawodowe oraz zainteresowania, które mogą przydać się na stanowisku, na które aplikujesz.

5. Jakie są Pana/Pani słabe strony?

Każdy ma pewne wady, ale można próbować je korygować. Na pewno nie wymieniaj tutaj tego, że często się spóźniasz, zasypiasz do pracy i szybko się nudzisz, dlatego najprawdopodobniej za 3 miesiące i tak zmienisz pracę. Jeśli tak jest, musisz nad sobą popracować!

Odpowiedź: Prawidłową odpowiedzią na zadane pytanie jest: „Nie mam takich wad, które miałyby istotny wpływ na jakość wykonywania tej pracy”.

6. Czy ma Pan/Pani jakieś zainteresowania? Jeśli tak, to jakie?

Oprócz tego jakim będziesz pracownikiem, pracodawca chce wiedzieć jakim jesteś człowiekiem oraz czym zajmujesz się poza pracą. Podziel się tym, co lubisz robić po pracy, co Cię satysfakcjonuje.

Odpowiedź: PAMIĘTAJ! Wypowiedź na temat zainteresowania i hobby musi być zgodna z tym,  co znajduje się w CV.

7. Kiedy Pan/Pani może rozpocząć pracę?

Pracodawca lub rekruter na pewno zapyta o to, od kiedy możesz zacząć świadczyć usługi na stanowisku, o które się ubiegasz. Lepiej przemyśl od kiedy mógłbyś zacząć, by płynnie odpowiedzieć na to pytanie. Niezbyt dobrze będzie wyglądać, jeśli dopiero podczas rozmowy zaczniesz się nad tym zastanawiać czy przypominać sobie inne zobowiązania.

Odpowiedź: Na to pytanie musi być zawsze taka sama: „Od zaraz” : – ) Gdy już otrzymasz tą pracę zawsze będzie możliwość ustalenia terminu rozpoczęcia, który będzie odpowiadał również Tobie. Pokaż jednak, że Ci na niej zależy i że najlepiej by było zacząć jak najszybciej!

8. Czy może Pan/Pani opowiedzieć nam o sobie coś więcej?

Samo CV i podstawowe pytania nie wystarczą, by poprawnie ocenić Twoje kompetencje. Dlatego podczas rozmowy mogą pojawić się dodatkowe pytania, aby co nieco doprecyzować lub uściślić.

Odpowiedź: Najlepiej poruszaj się w tematach swojej kariery zawodowej, krótkiej historii ze swojego życia (np. gdzie się wychowałeś), czy opowiedz o dotychczasowych zadaniach na poprzednich stanowiskach. Możesz również wspomnieć o swoim hobby czy zainteresowaniu.

9. Dlaczego już Pan/Pani nie pracuje w poprzednim miejscu?

To pytanie ma na celu sprawdzić czy zatrudnienie Ciebie na danym stanowisku nie będzie błędem oraz czy nie stanie się tak, że za chwilę będziesz próbować odejść z danej firmy. Pracodawcy wolą wiedzieć to wcześniej, bo wdrożenie nowej osoby do pracy zajmuje sporo czasu, ale też często wiąże się z kosztownymi szkoleniami.

Odpowiedź: Najlepiej, jeśli powiesz coś w stylu: „W wyniku zmian organizacyjnych u poprzedniego pracodawcy”, „Uważam, że ta praca da mi większe możliwości rozwoju”. Odpowiadając na to pytanie nie możesz zataić ważnych faktów zakończenia współpracy z poprzednim pracodawcą.

Ważne! Nigdy nie wypowiadaj się źle o swoim poprzednim miejscu pracy i o pracodawcy.

10. Czy obecnie uczestniczy Pan/Pani w innych procesach rekrutacyjnych?

Wbrew pozorom, to proste pytanie może pokazać Twoją determinację w podjęciu pracy zarobkowej oraz ujawnić ambicje.

Odpowiedź: W tym przypadku dobrą odpowiedzią będzie informacja, że rozważasz wiele możliwości, które są odpowiednie dla Twoich umiejętności i kwalifikacji.

11. Na czym polegała Pan/Pani poprzednia praca?

Tym pytaniem rekruter chce zwyczajnie sprawdzić to, jak bardzo odpowiedzialne stanowisko sprawowałeś w poprzednim miejscu pracy i czy ma ono cokolwiek wspólnego z tym, o które aktualnie się ubiegasz.

Odpowiedź: Podziel się tym, co należało do Twoich obowiązków podczas dotychczas zdobytego doświadczenia (obowiązki na poprzednim stanowisku, umiejętności, które były Ci potrzebne oraz te, które udało Ci się nabyć dzięki poprzedniej pracy).

WAŻNE! Nigdy nie kłam na temat obowiązków, bo rekruter może sprawdzić Twoją prawdomówność poprzez telefon do Twoich poprzednich pracodawców.

12. Dlaczego to właśnie Pana/Panią powinniśmy zatrudnić?

To pytanie z cyklu „Masz minutę, żeby mnie do siebie przekonać”. Ma sprawdzić Twoją pewność siebie, płynność odpowiedzi i wiarę we własne umiejętności.

Odpowiedź: Możesz się odwołać do swoich zalet, posiadanych kwalifikacji oraz doświadczenia zawodowego.

RADA: Udziel szybkiej odpowiedzi i bądź pewny siebie.

13.Dlaczego w Pana/ Pani karierze zawodowej jest przerwa w zatrudnieniu?

Pracodawca chce wiedzieć co wtedy się z Tobą działo, jak i na co wykorzystałeś ten czas.

Odpowiedź: Najlepiej, jeśli podczas tej odpowiedzi wspomnisz o tym, że zdecydowałeś/aś się postawić na samorozwój, przebranżowienie, kursy i szkolenia, aby lepiej zdefiniować swoją ścieżkę kariery. Oczywiście, jeśli to prawda : – )

14.Jakie są Pana/Pani plany na przyszłość?

To pytanie również ma upewnić pracodawcę bądź rekrutera, że kilka miesięcy po otrzymaniu pracy zwyczajnie ją rzucisz.

Odpowiedź: Plany na przyszłość powiąż z firmą, w której ubiegasz się o pracę. W tym pytaniu pracodawca ma na myśli głównie spójność celów zawodowych.

15. Czy ma Pan/Pani do nas jakieś pytania?

W zestawieniu 15 najczęstszych pytań na rozmowie kwalifikacyjnej nie mogło zabraknąć tego, które w zasadzie kończy spotkanie rekrutacyjne, a jego pojawienie się jest niemal pewne.

Odpowiedź: Pytanie powinno dotyczyć tego co nas interesuje, np. zakres obowiązków i odpowiedzialności na danym stanowisku.

Ważne! Twoje pytania nie mogą być powtórzeniem tego, co było tematem rozmowy. Jeśli tak się stanie, wyjdziesz na osobę nieuważną, zakręconą lub niepotrafiącą się skupić.

Podsumowując, wyżej wymienione 15 najczęstszych pytań na rozmowie kwalifikacyjnej to nie stały zestaw, który zawsze pojawia się podczas takiego spotkania. Jest to jednak zestawienie stworzone przez osoby, które zajmują się rekrutacją i mają bardzo wiele takich rozmów za sobą. Jest bardzo duża szansa, że część z nich pojawi się na Twoim spotkaniu rekrutacyjnym, dlatego teraz powinno Ci już pójść o wiele lepiej! W końcu znasz już najczęstsze pytania na rozmowie kwalifikacyjnej. Trzymamy kciuki! :)

Koniecznie sprawdź też 15 elementów idealnego CV! Jeśli je wdrożysz, na pewno częściej pracodawcy będą zapraszać Cię na rozmowę rekrutacyjną.

Poznaj też 5 porad od rekrutera dotyczących rozmowy kwalifikacyjnej, które dodatkowo zwiększą Twoje szanse na zatrudnienie :)


Chcesz być zawsze na bieżąco?

Facebook

Środki z KFS

Dofinansowanie KFS środki dla firm EMAT HRC

Członkostwo w PIFS

EMAT HRC Certyfikat Polska Izba Firm Szkoleniowych

Chcesz być zawsze na bieżąco?

FreshMail.pl